Alternativ till banken

För inte allt för länge sedan fanns det bara ett fåtal stora banker i Sverige. Du hade med andra ord inte särskilt många alternativ när du behövde låna pengar. Idag ser marknaden annorlunda ut och det finns ett mycket stort antal företag som sysslar med utlåning. I den här texten ska vi titta på vilka olika typer av långivare som nu konkurrerar med de gamla storbankerna.

Skillnaden mellan banker och kreditinstitut

Man kan säga att alla banker är kreditinstitut men alla kreditinstitut är inte banker. Ett kreditinstitut är kort och gott ett företag som har juridisk rätt att utfärda lån eller krediter. De står, precis som våra banker, under tillsyn från Finansinspektionen. Låneinstitut är en synonym för kreditinstitut.

En bank har tillstånd att både ta emot pengar på olika konton och låna ut pengar mot ränta. Banker kan även låna pengar av Riksbanken. Detta innebär att de kan erbjuda en betydligt bredare service än kreditinstitut. Banker kan till exempel hjälpa dig att betala och ta emot pengar med både företag och privatpersoner som motpart. Om du bara är ute efter en enda sak, till exempel ett privatlån med direktutbetalning, kan du dock hitta kreditinstitut som specialiserat sig på just den tjänsten och därför är ett bra alternativ.

Peer-to-peer lån – låna av en privatperson!

Visste du att du idag kan låna pengar utan att använda en bank som mellanhand? Peer-to-peer, eller P2P som det ofta kallas, bygger på att det finns en tekniskt plattform i form av en hemsida. Där kan du på ett säkert sätt komma överens om ränta och låna av, eller låna ut, till någon annan. Ofta är räntorna förmånliga för båda parter.

Det företag som tillhandahåller tjänsten genomför kreditprövningar av alla som vill låna, vilket givetvis är en stor trygghet för dem som lånar ut pengar på detta sätt.

Pantbanken är “still going strong”

Pantbanken är egentligen inte en bank såsom vi definierade banker tidigare i den här texten. Vad de erbjuder är istället möjligheten att få låna mot en pant. Har du ett värdefullt föremål så är detta ett bra alternativ som innebär att du kan bli beviljad ett lån som annars skulle vara svårt att få. Du behöver heller inte oroa dig för att hamna i en skuldfälla om du inte kan betala tillbaka. Det värsta som kan hända är att du förlorar panten.

Sammanfattning

  • Banker är trygga alternativ och bra för dig som vill samla all ut- och inlåning till ett och samma ställe
  • Kreditmarknadsinstitut kan ofta erbjuda riktigt bra villkor på en eller ett par lånetjänster
  • Många kreditmarknadsinstitut är experter på snabblån och smslån
  • Peer-to-peer lån innebär att du lånar från privatpersoner via en plattform som gör det säkert
  • Pantbanken är perfekt om du har ett värdeföremål som du kan använda som pant