Lån med bra villkor

Oavsett varför du behöver låna och i vilken ekonomisk situation du befinner dig i så har du i regel möjlighet att välja mellan flera olika lån. Ofta kan kan det skilja så mycket mellan olika lån att det är värt besväret att jämföra lån från många olika långivare.

Hur känner man igen ett bra lån?

Vi har valt att formulera det här inlägget som en punktlista där vi tar upp flera av de viktigaste “egenskaperna” ett lån ska ha för att det ska kunna klassas som bra. Kom dock ihåg att alla lån och alla låntagare är olika. Vissa av de punkter vi listar är mindre eller mer viktiga för dig än vad de är för andra.

  • Ett bra lån ska ha tydligt formulerade villkor så att du förstår vad som gäller och kan jämföra det med andra lån. Välj ett annat lån om du till exempel inte förstår vad du kommer att få betala.
  • Låg ränta är naturligtvis bra, men det är inte enbart räntan som avgör vad du får betala. Lån har även avgifter. Till exempel uppläggningskostnad och avgifter i samband med avisering.
  • Om du inte är den typ av person som alltid betalar räkningar i tid ska du vara noga med att kontrollera dröjsmålsränta och andra förseningsavgifter.
  • Snabba utbetalningar är alltid bättre än långsamma utbetalningar. Om det är avgörande för dig att få pengar direkt ska du leta efter snabblån med direktutbetalning till konton i din bank.
  • Ett bra lån ska du kunna betala tillbaka när du vill utan att det tas ut höga straffavgifter.
  • Vissa lån kan förlängas utan att det innebär stora extra kostnader för din del. Håll utkik efter den möjligheten.
  • Kundsupporten som erbjuds hos den långivare du lånar pengar av kan vara av betydelse. Kolla gärna på deras hemsida vad de har för öppettider innan du bestämmer dig för vem du ska låna av.
  • Ett bra lån har låg ränta, låga avgifter och förmånliga villkor jämfört med andra lån av samma typ. Jämför inte lån av olika typ, med helt olika uppläggningstid, med varandra.
  • Lån utan UC är lån där ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen står för kreditprövningen. Lån utan UC är bättre om du är orolig för att inte kunna teckna ett viktigt lån eller abonnemang för att det gjorts många kreditprövningar på dig. Det är bara UC som sparar information om detta.