De vanligaste lånen

Det har hänt mycket på lånemarknaden under senare år. För att man överhuvudtaget ska förstå vilka möjligheter man har är det viktigt att man vet vilka olika typer av lån som finns och vad som kännetecknar dessa. Att förklara det är vårt syfte med den här texten.

Snabblån, smålån, mikrolån och smslån

Termerna i rubriken betecknar ofta samma sak. Ett lån som du enkelt ansöker om online och där du får besked (via sms) på en gång, och sedan en snabb utbetalning. Lånen gäller oftast låga belopp och betalas tillbaka förhållandevis snabbt. Mikrolån kan även ha en annan betydelse och syfta på lån till fattiga entreprenörer i tredje världen. Man kan också säga att vissa andra typer av lån, till exempel privatlån, också är snabblån. Olika långivare kan ha lite olika terminologi men begreppen snabblån och smslån är väldigt vanliga.

Privatlån

Privatlån är en typ av lån som funnits länge. Det handlar helt enkelt om ett lån avsett för privat konsumtion som inte kräver någon säkerhet och där du inte behöver uppge vad du ska använda pengarna till. Det är din ensak! Olika långivare kan ha olika gränser för hur mycket och lite du kan låna. Det finns vissa banker som erbjuder privatlån på ett par hundra tusen kronor. Vanligast är dock att det handlar om belopp i storleksordningen 10 000 – 50 000 kronor.

Lån med säkerhet

Tidigare var det vanligt att man hade en säkerhet när man lånade pengar. Idag anses det ta för lång tid att bedöma värdet på säkerheter, och de som lånar ut pengar är inte intresserade av hanteringen kring detta. Det finns dock två undantag. En stor del av alla svenskar har en relation till bolån och billån. Alltså lån där bostaden eller bilen har banken som delägare tills du betalat tillbaka lånet. Om du inte kan betala tillbaka enligt avtalet kan säkerheten säljas på exekutiv auktion.

Samlingslån och saneringslån

Samlingslån och saneringslån betyder samma sak. Samlingslån har blivit den vanligast förekommande termen på lån som du ansöker om för att du har flera små och dyra lån. Eftersom du kan få en lägre total kostnad för ett lån på ett högre belopp kan du utnyttja det till din fördel genom att använda pengarna till att betala tillbaka mindre förmånliga lån och krediter. Denna tjänst är väldigt bra för alla som börjar tappa kontrollen över sina smålån, kreditkortsskulder och obetalda räkningar. Det kan vara möjligt att få ett samlingslån om du har någon betalningsanmärkning men då måste du ha en fast inkomst som är tillräckligt hög i relation till beloppet du vill låna.

Lån utan UC

Detta är egentligen inte en särskild typ av lån utan bara ett lån som tas utan att långivaren gör en kreditprövning med hjälp av Upplysningscentralen. Det betyder alltså inte att det inte görs en prövning överhuvudtaget, utan bara att det är andra uppgifter som framkommer under prövningen. Många väljer denna typ av lån eftersom Upplysningscentralen är känt för att spara upplysningar om hur många kreditupplysningar som tas.

Vilken typ av lån passar mig?

  • Snabblån/smslån är det bästa alternativet om du behöver ett mindre belopp så fort som möjligt
  • Privatlån passar dig som vill låna lite mer pengar till privat konsumtion
  • Lån med säkerhet förekommer mest vid köp av hus, bil eller båt och innebär att du då kan låna mer och med lägre ränta än om du ansöker om ett snabblån eller ett privatlån
  • Att ansöka om ett samlingslån är en förnuftig åtgärd om du har flera små lån och krediter med onödigt hög ränta