Så undviker du skuldsättning

Man ska inte vara rädd för att låna pengar. Det kan ofta skapa stora värden, och med god marginal vara värt vad man betalar i form av ränta och avgifter. Att bli skuldsatt i den meningen att man inte kan betala tillbaka sina lån enligt avtalsvillkoren är dock en jobbig situation som krånglar till vardagen. Samtidigt får man betala mycket mer än vad man skulle ha gjort om lånen betalas tillbaka i tid. Här kommer vi att ge några enkla tips om hur du undviker skuldsättning.

Låna inte mer än du behöver

Det kan låta som en självklarhet att man inte ska ta lån i onödan men det kan behöva poängteras lite extra i och med att många långivare marknadsför sina lån på ett ganska påträngande sätt. Ibland måste man låna men när du ansöker om ett lån för privat konsumtion så har du i regel ett val. Om du vet att du kommer att kunna betala tillbaka, och känner att du för de lånade pengarna får något som gott och väl motiverar kostnaden, så är det grönt ljus. Men känner du dig det minsta osäker är det nog bättre att avstå. Var extra försiktig med att låna om du redan har lån eller krediter som inte är återbetalda.

Jämför lån och välj det bästa

Idag är det enkelt att jämföra lån online och begära in anbud från många olika långivare på samma gång. Var noga med att jämföra alla lån utifrån samma mått. Månadsränta och effektiv ränta är helt olika saker. Det du ska sikta på är att ta reda på vilka dina totala kostnader för ett lån kommer att bli och sedan jämföra just de totala kostnaderna. Det kan också vara så att du har särskilda krav och önskemål på ett lån. Till exempel låga förseningsavgifter eller snabb utbetalning.

Ta hellre ett större lån än många små

Alla lån har en uppläggningsavgift. Den behöver inte vara större bara för att du lånar ett högre belopp. Du får också rabatt i form av lägre ränta när du lånar mycket. Av detta följer att det blir betydligt dyrare att låna lite pengar många gånger än att ta ett lite större lån. Om du redan har många smålån med hög ränta kan du ansöka om ett så kallat samlingslån och använda det till att betala tillbaka mindre förmånliga lån och krediter.