Så jämför du räntor

Vill du komma så billigt undan som möjligt när du lånar pengar? Då ska du jämföra räntor på olika lån innan du ansöker om ett!

Räntan sätts individuellt

Räntan förändras oftast utifrån hur mycket du vill låna och hur lång uppläggningstid du väljer. När du jämför räntor ska du alltså jämföra dem utifrån samma ingångsvärden (summa och återbetalningstid). En faktor som gör det lite extra komplicerat är att lån ofta sätts individuellt utifrån den obligatoriska kreditprövningen. Det är hur bra ekonomi du har som avgör vad ett lån kommer att kosta. Du kan alltså inte göra helt tillförlitliga jämförelser innan kreditprövningen är genomförd och du har fått din individuellt satta ränta. Ofta vill man undvika att dra på sig kreditupplysningar i onödan så det gäller att kunna bedöma ungefär vad man kan förvänta sig innan man signerar en ansökan.

Alla låneförmedlare anger som tur är en exempelränta på sin hemsida och du kan göra dig en bra bild av hur hög ränta du kommer att få genom att jämföra olika långivares exempelräntor på det belopp och den återbetalningstid som du är intresserad av.

Låt en låneförmedlare jämföra åt dig

Ett mycket bekvämt sätt att låna pengar på är att låta en låneförmedlare ta in anbud för din räkning. Då görs det bara en kreditupplysning, hur många långivare som än har den typ av lån som du är intresserad av. Du får också hjälp med att sortera ut det lån med den ränta och de villkor som passar dig allra bäst.

Titta på rätt ränta

Ränta kan anges på fler olika sätt. Ofta ser du vad ett lån har för månadsränta men du kan också hitta information om årsräntan. Effektiv ränta är ett mått på ränta + kostnader över ett helt år. Månadsräntan är inte så avgörande om du tecknar ett kortfristigt lån. Då är avgifterna viktigare. När du tar ett stort lån som återbetalas över flera år är det istället räntan som är intressantast.

Vad innebär räntefria lån och hur jämför man dem med andra lån?

Lån utan ränta är en lånetjänst som marknadsförs allt mer. Att du inte betalar ränta betyder givetvis inte att lånet är gratis, det bygger bara på en annan inkomstmodell där du betalar högre avgifter än på ett lån med ränta. Du kan ändå jämföra det räntefria lånets totala kostnader med andra lån.